Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 16 Ağustos 2023 tarihinde IPARD II Programının On Üçüncü Proje Başvuru Çağrısını ilan etti. Bu çağrı döneminde İlimizin de içinde olduğu Türkiye genelinde 42 ilde yapılacak olan projeli yatırımlara toplamda 20 Milyon Avro hibe desteği sağlanacak.
DESTEKLENECEK SEKTÖRLER
IPARD II 13. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında "Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (101) ve Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar (103)" ana tedbirleri kapsamındaki başvurular kabul edilecek olup, desteklenecek alt sektörler şu şekildedir:
101-Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar Kapsamında;
- Süt Üreten Tarımsal İşletmeler: Büyükbaş ve küçükbaş süt hayvancılığı işletmeleri
- Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler: Büyükbaş ve küçükbaş besi işletmeleri
- Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmeler: Kaz, hindi, mevcut ve faal broyler işletmeleri
- Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeler: Mevcut ve faal yumurta tavukçuluğu işletmeleri
103-Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Kapsamında;
- Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması: Süt toplama merkezleri, Süt işleme tesisleri, Peynir altı suyu işleme tesisleri
- Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması: Kırmızı et kesimhaneleri, parçalama tesisleri, mevcut ve faal et işleme tesisleri
- Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması: Mevcut ve faal olmak üzere kanatlı kesimhanesi, parçalama tesisi, et işleme tesisleri
- Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması: Su ürünleri işleme ve/veya balık yağı üretim tesisleri
- Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması: Soğuk hava depoları ile işleme ve paketleme tesisleri desteklenmektedir.
13.ÇAĞRI DÖNEMİNDE YALNIZCA MAKİNE EKİPMAN YATIRIMLARI DESTEKLENECEKTİR.
Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (101) ana tedbirimiz için Hibe desteği % 60-80, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar (103) ana tedbirimiz için hibe desteği % 50-60 arasındadır. Yatırımlar kapsamında makine-ekipman alımı, hizmet alımı (proje çizimi, danışmanlık vb.) ve görünürlük harcamalarına hibe desteği verilecek olup, inşaat işleri bu çağrı döneminde desteklenmemektedir. Tüm sektörlerde uygun harcamalar tüm vergilerden muaftır.
103 ana tedbirinde önceki çağrımızdaki gibi sektörle ilgili makine ekipmanlara ek olarak frigorifik araçlar, süt toplama merkezleri için soğutma tanklı süt toplama araçları, süt işleme sektörü için süt tankerleri vb. araç alımları desteklenmeye devam edecek. Faydalanıcılar, uygun harcama olan araçlar için ÖTV, KDV gibi vergileri ödemeyecektir. Ayrıca bu çağrı döneminde ilgili sektörlerde öztüketim amaçlı yenilenebilir enerji yatırımları da destek kapsamındadır.
BAŞVURU TARİHLERİ
Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (101) için başvurular 04.09.2023 tarihi saat 09:00’dan itibaren kabul edilmeye başlanacaktır. Online Proje Başvuru Sistemi 26.09.2023 tarihi saat 21:00’de kapatılacaktır. Başvuruların fiziki dosya olarak son teslim tarihi 28.09.2023, saat 18:00’dir.
Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar (103) için başvurular 18.09.2023 tarihi saat 09:00’dan itibaren kabul edilmeye başlanacaktır. Online Proje Başvuru Sistemi 10.10.2023 tarihi saat 21:00’de kapatılacaktır. Başvuruların fiziki dosya son teslim tarihi 12.10.2023, saat 18:00’dir.
Başvurular hakkında detaylı bilgileri ve başvuru kurallarını içeren Başvuru Çağrı Rehberi, kurumumuzun resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) temin edilebilir.
TÜM GİRİŞİMCİLERİMİZİ YATIRIM YAPMAYA DAVET EDİYORUZ
TKDK Aydın İl Koordinatörü Arzu Akar, çağrı ile ilgili yaptığı açıklamada, Aydınımızın hayvancılık, süt, et ve meyve-sebze işleme sektörleri bakımından çok büyük potansiyele sahip olduğunu belirtti. Akar, “Aydın’da TKDK desteğiyle AB standartlarında faaliyet gösteren işletmelerimizin sayısını artırma gayretindeyiz ve bu çağrı ile ilgili sektörlerde mevcut işletmelerin kapasite artışı-modernizasyonu için ihtiyaç duyulan yeni makine ekipmanların tedarikini, yeni üretim hatlarının kurulumunu destekleneceğiz. İlaveten, işletmelerimizin artan elektrik maliyetlerini karşılamada öztüketim amaçlı GES yatırımlarını destekleyerek yenilenebilir enerji ile çözüm sunuyoruz” diyerek bu çağrı döneminin yatırımcılarımız ve Aydınımız için bir fırsat olduğunu vurguladı.
Uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanı ile oluşturulan IPARD Fonu’ndan, ilimizin azami derecede faydalanabilmesi adına yoğun çaba harcadıklarına değinen Akar, ‘’Sektörde faaliyet gösteren ve yatırım planı olan herkesi İl Koordinatörlüğümüze bekliyoruz, bu destekler yatırımcılarımız, İlimiz ve bölgemiz ekonomisinin gelişimi açısından çok önemli. Bunun için ilçelerimizi karış karış gezerek sahadayız, ilgili paydaşlarımızla işbirliği içerisindeyiz, Aydınımız için ufku geniş, yenilikçi yatırımcılara ulaşma gayretimiz büyük. TKDK aynı zamanda kadın ve genç yatırımcılara her zamanki gibi bu çağrıda da pozitif ayrımcılık uyguluyor.’’ diyerek, tüm girişimcilerimizi yatırım yapmaya davet etti.