Avrupalı iklim uzmanları, bahar aylarının devamı ve gelecek yaz özellikle Akdeniz ve Avrupa'nın güneyinde kuraklık görüleceği uyarısında bulunduğu şu zamanlarda yer altı sularını satmak yasak değil mi?
Avrupa Birliği'ne bağlı (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin "2022 Avrupa İklim Durumu" raporu yayımlandı.
Rapora göre, dünya genelinde son 8 yıl en sıcak dönem yaşandı. 2022, Avrupa'da kaydedilen en sıcak ikinci yıl oldu. Son 5 yılda Avrupa'daki ortalama hava sıcaklığı, sanayileşme öncesi dönem kabul edilen 1850-1900 aralığına kıyasla 2,2 derece yüksek ölçüldü. Bu artış dünya genelinde ortalama 1,2 dereceydi.
Aydın halkı Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanmakla birlikte yer altı kaynaklarından su ihtiyacını karşılıyor.DSİ Yer altı suları yönetmeliğine göre; “Kuyu açan kimse, bulduğu suyun ancak kendi faydalı ihtiyaçlarına yetecek miktarını kullanmaya yetkilidir. Burada ihtiyaç ilkesi ortaya çıkmaktadır. Yasada faydalı ihtiyaç, “Yer altı suyu kullanacak kimsenin faydalı kullanışları için muhtaç olduğu su miktarı” olarak tanımlanmaktadır. Faydalı kullanış ise, yer altı suyunun içmede, temizlemekte, belediye hizmetlerinde, hayvan sulamada, zirai sulamada, maden ve sanayide, sportif tesislerde kullanılmasıdır. Yer altı sularının “SATIŞ” amacıyla kullanılması faydalı ihtiyaç veya faydalı kullanış kavramı içne dahil edilmemiştir. Şartlar böyleyken Didim Cumhuriyet Mahallesi 313 adada bulunan bir işletme günlük ortalama 20 tanker suyu satıyor. DSİ yetkilileri, Aydın Büyükşehir (ASKİ) yetkilileri bu işletmeden haberdar mı değil? Gerekli işlemler neden yapılmıyor?