
Didim İlçe Kaymakamlığı himayesinde düzenlenen etkinliğe Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, İlçe Jandarma Komutanı M. Gani Solak, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Öktem, Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, Didim İlçe Tarım ve Orman Müdürü Alamettin Hatipoğlu, Didim Ziraat Odası Başkanı Hilmi Yıldırım, siyasi parti temsilcileri ile balıkçılar ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından etkinliğin açılışında konuşan Akköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mehmet Algın katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında yeni av sezonunun bereketli geçmesini temenni etti. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya ise 15 Nisan’da yasak olan endüstriyel balıkçılığını dualarla açtıklarını belirterek bol ve bereketli sezon diledi. Genç ve dinamik bir sektörün paydaşları olduklarını kaydeden Özkaya, bu sezonda hamsi ve lüferin çok olmasını beklediklerini ifade etti. Sürdürebilir bir sistem için doğru atılım yapılması gerektiğini kaydeden Özkaya, balıkçılığın gelecek nesillere doğru şekilde aktarılması gerektiğini ifade etti.
Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ise konuşmasında sektörle ilgili kulaktan dolma konuşmanın doğru olmadığını belirterek, “Söylemek istediğim iki konu var; ilki kota uygulanması, Bu anlamda bir şeyi artırmak için kota konusu önemli; balığın yetişmesi için zamana ihtiyacı var ve gereğinden fazla tutulmamalı. Denizle ilgili tüm yatırımları çok itinalı şekilde günümüze uygun şekilde yapılmalı. Doğru işi doğru yerde yapmak çok önemli… Geçtiğimiz süreçte turizm kenti Didim’de Balık Organize Ürünleri Organize Sanayi bölgesiyle alakalı bir çalışma yapıldı. Şu an için durmuş görünüyor. Bir turizm bölgesi için tehlike kalkmış gözüküyor. Bir bölgeyi hem turizm kenti olarak ayıracaksınız hem de çok fazla balık üretim yapmayı düşüneceksiniz. Karada lojistik destek sağlayacak ünitelerin yapılmasına müsaade ederseniz orada bir kargaşa vardır. Her ikisinden de randıman alamazsınız. İnşallah bu proje tekrar gündeme gelmez. Umarım karar vericiler aldıkları bu kararda samimidirler. Diğeri bir önemli şey de gereğinden fazla avlanmamalı; tutulan balıklarla tüm ülkemizi doyurmak doğru değil, balık çiftlikleri de olmalı. Bunu uygun yerde yapmalıyız. Umarım bol ve bereketli sezon geçirebiliriz. Sezon iyi geçer ve bu işi yapanlar emeğin karşılığını alır.” dedi.
Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Öktem, 15 Nisan’da başlayan av yasağının 1 Eylül’de sona ereceğini hatırlatarak, Aydın ilinin avlanma anlamında iyi bir konumda olduğunu belirtti. Aydın’daki, liman, tekne ve balıkçılık sektörüyle ilgili istatistik bilgiler veren Öktem, 2023 ilk 6 ayında 4108 ton balık üretimi yapıldığını belirtti. Balık avcılığında kuralları uyulmasının önemli olduğunu kaydeden Öktem, yeni av sezonun bereketli olmasını diledi.
Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca ise Ülkemizin 3 tarafının denizlerle çevrili olduğunu hatırlatarak, balıkçılık sektörünün 450 bin kişiye doğrudan ya da dolaylı destek verdiğini belirtti. Devletin son yıllarda sektöre büyük destekler verdiğini kaydeden Kuruca, balıkçılığın ülkenin can damarı olan bir sektörü olduğuna vurgu yaptı. Didim’de 3 iskele ve 2 adet Balıkçı Barınağı olduğunu kaydederek, bu yıldan itibaren Taşburun Limanı'nın birlik tarafından işletileceğini, bu kapsamda hem karada hem de liman içerisinde iyileştirme çalışmalarını yapacaklarını ifade etti.
Konuşmaların ardından İlçe Müftüsü Hasan Hüseyin Susam tarafından dualar edildi; ardından sembolik olarak, ilçe protokolü balıkçı teknesiyle denize açılarak “Vira bismillah” dedi.