Dünya Doğayı Koruma Birliğince, Türkiye'nin kıyılarında nadir olarak yetişen ve nesli tehlike altında olan kum zambakları (Pancratium maritimum), Aydın'ın Pamucak kumullarını beyaz gelinlik gibi süslüyor. Bölgede Pamucak, Dilek Yarımadası Dipburun Koyu, Büyük Menderes Deltası ve Didim Tavşanburnu Tabiat Parkı’nın kuzeyindeki kumsal alanlarda yetişiyor. Milli park ve tabiat parkı kapsamındaki üç alanda büyük ölçüde koruma altında olan kum zambakları, insanların işgaliyle her geçen yıl azalıyor
Kumul habitatlar besin ve su durumu, yüksek sıcaklık ve güneşlenme nedeniyle oldukça zorlu şartlara sahip. Kum zambakları, zorlu şartlara sahip habitatların doğal ekosisteminde dayanıklılık göstererek yayılabiliyor. Kum zambağının dayanıklılık gösteremeyeceği bir durum var, o da insanın tahrip edici etkisi. İnsan faktörünün tahrip edici etkisi ortaya çıktıktan sonra kum zambakları, bu adaptasyon yeteneklerine rağmen habitatlarından yok olmakta. Özellikle kıyı kumul habitatlarında son dönemlerde görülen yaygın plaj turizmi, kontrolsüz yapılaşma ve sahilden kum alma, ekosistemin ve habitatın ortadan kaldırılması, kum zambaklarının da ortadan kalkmasına neden olmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığınca kum zambaklarının tohumlarının toplanması, koparılması ve soğanlarının ihracatını yasaklayan yönetmelik gereği, kum zambaklarının koparılması para cezasıyla cezalandırılıyor.
Didim Belediyesince işletilen Tavşanburnu Orman Kampı’ndaki kum zambakları özenle korunuyor. Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve Dünya Doğa Koruma Birliği'nce koruma altına alınan kum zambağını koparmanın cezası ise 244 bin 315 TL.