
Didim, Aydın’ın tarihi olarak çok farklı dönemlere ev sahipliği yapmış özel bir ilçesidir.
Konumu itibarıyla Ege bölgesinin en fazla göç alan ilçelerinden olan Didim, yapılaşmaya da açık bir ilçe.. Durum böyle olunca inşaat sektörü Didim’in lokomotif sektörlerinin başında geliyor. Bir çok bölge Turizm Koruma alanı veya arkeolojik SİT alanında kalması sebebiyle inşaat yapmak çoğu zaman bürokraside zaman alıyor.
Turizm Koruma alanında kalan bölgelerde yapılaşma Turizm Bakanlığı bünyesinde olduğundan ilgili kurumlardan olur almak belli bir süre alıyor. Bu süre tapu sahibine göre farklılık gösterebiliyor.
SİT alanlarının yoğunlukta olması sebebiyle Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğüne de oldukça fazla görev düşüyor.
İddialara göre; Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü aynı konuma sahip iki ayrı arsaya farklı yapılaşma kararları veriyor. Konu hakkında teknik bilgi gerektiği için vatandaşların iddaları üzerine “BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU” demek gerekiyor.
NEDEN 2 FARKLI KARAR
İki farklı bölgede 3. Derece SİT alanında bulunan arsaların birinde 10/20, diğerinde 25m kare taban maksimum 50 metrekare yapılaşma oluru veriliyor.
3. Derece Arkeolojik Sit alanında kalan 2 farklı parsel, her iki parselde 3.Derece Arkeolojik Sit alanında kalmasına rağmen çok yakın tarihte iki farklı geçiş dönemi yapılaşma koşulu kararı alıyor. Birine farklı diğerine farklı yapılaşma koşulunun belirlenmesi ilçede yaklaşık 60 yıldır çözüm bekleyen Apollon tapınağı çevresindeki 3. Derece sit alanında mülkiyeti bulunan onlarca, yüzlerce vatandaşın tepkisine yol açtı.
Aydın Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu verdiği bu farklı kararları nasıl açıklayacak merak konusu……
Oysa ki dünyanın Arkeolojik dönemdeki 3.büyük tapınağı olan Apollon Tapınağı çevresindeki 3.derece arkeolojik SİT alanlarına Fevzipaşa mahallesindeki gibi yapılaşma koşulları belirlense ve yapılaşma şartı konsa burada yapılacak binalar taştan, ahşap pencereden..
Örneğin mübadil evi gibi eski rum mimarisinde yapılsa, bir doku kazandırılsa insanların mağduriyeti giderilip turizm şehri Didim’e katma değer sağlansa olmaz mı?
Bu kuruldaki hocalar, uzmanlar, teknik insanlar ne düşünüyorsunuz? Neyi bekliyorsunuz?
Talep halinde 2 kararın belgelerini iletebilirim.