Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, yaptığı açıklamada;
TEMA Vakfı Aydın, İzmir İl Temsilcileri, TEMA Vakfı Efeler Çeştepe, Germencik, Kuşadası Güzelçamlı, Nazilli, Söke İlçe/Mahalle Sorumluları, yardımcıları, gönüllülerle birlikte, Kuşadası Davutlar Sevgi Plajı Ada Kampta iki gece çadırlarda konakladı. Söke Güllübahçe Priene, Doğanbey, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Sulak alanı, Miletos, Bafa Gölü, Latmos Herakleia, sulak alanlar ve tarihi kültür varlıkları, anıt yapılar gezildi. Bölgenin flora ve faunası hakkında bilgi paylaşıldı.
Priene ve Miletos liman kentleri, milattan önceki dönemin ticaret ve bili merkezi. Planları, tiyatroları, çarşıları ibadet yerleri ve taş ve mermer işçiliği ile örnek alınması gerek eserler. İçinde bulunduğumuz dönemle kıyaslanamayacak derecede sağlam asırlardır ayakta kalan kültür mirasları. Miletos’da hellenistik dönemde yapılan, Roma döneminde tadilat yapılan 15 000 kişilik tiyatro, akustik düzeni, geçiş tünelleri, milatos Müzesindeki eserler görülmeye değer. Bafa gölü kıyısındaki Latmos Herakleia, Herakleia’nın koruyucu tanrıçası Athena’ya adanan kutsal alan, Bir kaya kütlesi üzerinde yükselen Athena Latnia tapınağı, Bafa Gölü’nün doğu cephesindeki Akkuyruklu kartalların yaşadığı heybetli kayalıklar, insana ayrı bir gezegende bulunduğu hissini uyandırıyor.
Dilek yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın Florası ve Faunası çok zengindir; 804 bitki türü belirlenmiştir. Bu bitkilerden 18 tanesi dünyada sadece bizim ülkemizdedir. Bunlardan 6 tanesi endemik olup dünyada sadece burada milli park içinde bulunmaktadır. Dilek yarımadası 28 çeşit memeli, 42 çeşit sürüngen, çok sayıda deniz canlısı ve kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın en yüksek tepesi, milli parkın adını aldığı 1237 metre yükseklikteki Dilek TEPE’dir. Milli park içinde, Ayayorgi Manastırı, Hagios Antonios Manastırı, Zeuz Mağrası, Doğanbey Köyü, Karina, 584 km uzunluğundaki Büyük Menderes Nehrinin Ege Denizi ile buluştuğu delta, lagün, tuzcul bataklıklar, çamur düzlükler ve taşkın sahasından oluşan önemli bir sulak alandır.
Milli Park; Uluslararası Sulak Alanlar Sözleşmesi (Ramsar), Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunmasına Yönelik Sözleşme (Bern), Biyoçeşitlilik Anlaşması (Rio), Akdenizin Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi (Barselona) kapsamında korunan alan niteliğindedir.
Bafa Gölü suyunun azaldığı, kıyılarda suyun çekildiği gözlenmiştir. Bir diğer endişe, Latmosta ‘ki madencilik faaliyetlerinin devam etmesi ile bölgenin doğal yapısının bozulacağı, Bafa Gölü’nün kirleneceği, on bin yıllık tarihi ve kültürel mirasın, kaya resimlerinin, ekolojik yapının bozulacağıdır. Doğal ve kültürel varlıkları gelecek nesillere taşımak gerekir.
İki gece konakladığımız Ada Kamp; Aydın Büyükşehir Belediyesi ile Kuşadası Belediyesi’nin ortak projesidir. Kamp ve Karavan tutkunları için bakkalı, marketi, çocuk oyun alanları, spor alanları, bisiklet, yaya yolları ve plajı ile örnek yaşam alanıdır.
Sulak Alanlar Tarihi Kentler İnceleme gezisinde, yürüyüşte, çevre temizliğinde birlikte olduğumuz TEMA Vakfı İzmir İl Temsilcisi Sayın Özcan Gökoğlu ve arkadaşlarına, TEMA Vakfı Ekibinden İlçe ve Mahalle Sorumlularımıza, iki gün süreyle etkinliğe katılan TEMA Vakfı Gönüllülerimize,
Bu etkinliğimizde desteklerini esirgemeyen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu’na, Kuşadası Belediye Başkanı Sayın Ömer Günel’e, teşekkür ederim.