Türkiye’de koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı her geçen gün artıyor, biz Aydın’da yaşayanlar olarak diğer illere oranla az da olsa şanslıyız tabi bu şansı 14 kurala uyar.. uydurabilirsek. Şimdilik ilimizde vaka sayısı 20-25 arasında ölüm sayısı iki… Allah daha fazlasını göstermesin inşallah…
"Evde kal" diye diye bir nebze olsun Aydın halkını eve sokabildik. Bunda Aydın için söylemek gerekirse yerel basın ve internet sitelerinin çok büyük payı var. Gazeteci arkadaşlarımız, yerel televizyon muhabirleri, çok sayıda sesini sadece radyoda duyuran ama sorunlarını bir türlü duyuramayan yada duyursada yanıt alamayan arkadaşlarımız maalesef her gün dışarda..canlı yayınlar yaparak Aydın il genelince olup biteni tehlikeye rağmen haber yaparak halka gerçekleri aktarmaya çalışıyor. Pek çok gazeteci örgütü de yayımladıkları açıklamalarla gazetecilerin durumuna dikkat çekiyor.
Örneğin yönetiminde bulunduğum ve temsilciliğini yaptığım Küresel Gazeteciler Konseyi Türkiye genelinde yerel gazetecilerin sorunlarına çok yakın ilgilenen kurumlardan biri olmaya devam ediyor. 65 yaş üstü evden çıkamayan gazeteci büyüklemize Türkiye’nin 81 ilinde karınca kaderince gıda paketlerini dağıttı. Keza Aydın’da da Küresel Gazeteciler Yönetim Kurulu Üyesi ve İl Temsilcisi olarak sessiz sedasız yaptık. Bununla birlikte basından gördüğüm kadarıyla Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Ulucan da arkadaşlarımıza maske dağıttı.(Bu arada Cem Ulucan'a yaşadığı sıkıntılı süreçten dolayı çok geçmiş olsun dileklerimiz iletiyorum)
Bunla birlikte Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Semra Şener de sosyal medyada basının sorunlarına çözüm olacak genel başkanın duyurularını arkadaşlarımızla paylaştı, gazeteci arkadaşların sorunlarına çözüm önerilerini paylaştı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası, koronavirüs salgınında risk altında bulunmaları dolayısıyla iş güvenceleri korunarak gazetecilerin evden çalışma yönteminin bir an önce devreye sokulmasını istedi.
Ancakk.. Türkiye’de giderek yayılan koronavirüs (Kovid-19) salgını tehdidi karşısında gazetecilerin en riskli meslek grubu içerisinde yer alması... gördüğüm kadarıyla Aydın’da pek anlaşılamamış.
Aydın’da her zamanki maalesef dayanışmayı sağlayamayıp haftada 2 gün yerine hergün çıkmayı direten ve bir nevi kumar oynayan bazı gazete sahipleri umarım sahada çalışan meslektaşların haklarını da zamanında ödüyordur. Yada ödeyecektir.. ödüyor gibi yapmayacak, bankaya yatırdığı muhabirin maaşını geri istemeyecektir. Bu konuda BİK denetçliği süresince yeterince tecrübem ve yaşadıklarım var.. Gazete patronlarbu kriz döneminde İşten ayrılanların tazminatlarını mutlaka ödeyecek, "sen çok iyi gazetecisin" dediklerini mahkeme kapılarında süründürmeyecek, tilki kurnazlığına gitmeyecektir...Kendinden o kadar Emin ve medya sektörünün yüzkarası olmayacaktır. Kimin çalıştığı kadar hakkı varsa, o hakkı ödeyecek ödemek zorundadır. Aksi halde cezasını bir gün Allah mutlaka verecektir.
Peki gelelim asıl anlatmak istediklerime....
Aydın’da her 10 Ocak yada 24 Temmuz günleirinde gazetecilere yağlı ballı mesaj yollayıp bir parmak bal çalan diğer kurumlar acaba bu zor günlerde gazeteci arkadaşların neresinde ? (Olanlardan Allah razı olsun) Gazeteciler için bir destek düşünüyorlar mı.? Öncelikle belediyeler …bakın şimdi elinizde gazetecilere destek olabilmek için bir fırsat var hem de 4 ay kesintisiz…
Nedir bu destek_... Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre belediyelerin borçlarına karşılık vergi payı ödemelerinden 3 ay kesinti yapılmayacak. Bu belediyeler için önemli bir destek fırsatı. Nasıl yaparsınız bu desteği nasıl o kararı alırsınız mutlaka bunları bir bilen, yol gösterici olan birileri vardır. 10 Ocak ve 24 Temmuz da vereceğiniz paralı mesajlara alternatif editöryal çalışmalar bu dönemde gazeteleri ve internet sitesi yöneticilerini ayakta tutacaktır.
Bu yeri geldğinde ballı yağlı gazeteciler için mesaj yazanlar unutmayın... salgının yayılmasının ardından gazetecilerin kamuoyu önündeki sorumlulukları artmakla birlikte can güvenlikleri de bir o kadar riske girmiştir. Sadece gazeteciler mi matbaada çalışanlar, o gazeteleri abonelerine ulaştırmak için para alan gazete dağıtıcıları da en büyük risk altında olan arkadaşlarımızdır. Belediyelerin ve STK’ların biran önce medya sektörüne destek vermesi, basın emekçilerine sahip çıkması en büyük beklentidir. Bu süreçte işsiz kalan, aylık geliri kesilen, maaşını alamayan arkadşlarımızla bir şekilde temasa geçip destek sağlanmalıdır. İçimizde nişanlı olup, evlilik hazırlığı yapan yada yeni evlenen gazetecilere maddi anlamda yardım yapılmalıdır...Şunuda unutmayın evde yada zorunlu işte kaldığını sürece Aydın'da olup biteni yerel gazete ve internet sayfalarına bakıp okuyup sonra da mangalda kül bırakmayacak mesajlarını sanki kendi eseriniz gibi yayınlıyorsunuz.. Yerel basına destek olun.. STK'lar, belediyeler, milletvekilleri, iş insanları....zaman bu zaman
Haydi Aydının büyükleri bu çağrıya da kulak verin…
Koranavirüssüz kalın sağlıcakla
Kaynak: https://www.beklenengazete.com/yazarlar/suat-deniz/bugunlerde-yerel-basina-destek-vermek-bu-kadar-zor-olmamali/285/?fbclid=IwAR2zHx9GfPBJdaagFLsLZEju5vxZG7l9cviIGNBB3tDQIkCtbE1Z__jTY2M
YORUMLAR