Sevgili okurlar;
1978 yılında Öcalan tarafından kurulan PKK, 1984 yılından bu yana Türkiye'nin güneydoğusunda faaliyet gösteriyor. Grup, Türkiye ve Batılı müttefikleri tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor. PKK ile daha önce yapılan barış görüşmeleri başarısız oldu. Görüşmelerin sonuncusu 2015 yılında yapıldı.
75 yaşındaki Öcalan, 1999 yılında devlete ihanetten suçlu bulunmasından bu yana İstanbul yakınlarındaki İmraıladasında tutuluyor. Tutuklu bulunan Öcalan, her şeye rağmen PKK üzerinde geçerli sayılır bir nüfuzunun mevcut olduğu bilinmektedir.
En son barış görüşmelerinin yapıldığı bir dönemde yaşanan terör olaylarının şiddetinin artarak devam etmesi nedeniyle sürece ara verildiği bilinmektedir.İmralı’daki, Terörist başı PKK lideri Abdullah Öcalan Perşembe günü yaptığı açıklamada, “kırk yıldır süren ve on binlerce cana mal olan bir çatışmayı sona erdirmek için yeni bir baskının parçası olarak silahlı grubunu silahlarını bırakmaya ve dağılmaya çağırıyorum, tarihi sorumluluğu yükleniyorum” dedi.
Perşembe günü İmralı adasında DEM Partinin ziyaretçi ekibine kaldığı cezaevinden gönderdiği mesajda Öcalan,” Konsey (Krüdstan İşçi Partisi'nin) bir toplantı yapması ve örütlerini iptal edip etmeme ve silahları bırakma kararı vermesi gerektiğini” İmralya giden heyete açıklama yaptırdı.
Beklenen mesaj; "Konsey toplayın ve bir karar verin” sözleri. Öcalan’a aitti. Öcalan'ı ziyaret eden heyet DEM partiden politikacılar tarafından günün orta saatlerinde dağıtılan bir mesajda, "Tüm gruplar terk edilmeli ve PKK ortadan kaldırılmalıdır" dediler.
Öcalan'ın bu önemli ifşası, Öcalan ile Türk devleti arasında barışı sağlamaya yönelik yeni bir çabanın parçasıdır. Bu çaba, Türkiye'de Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından2024 Ekim ayında başlatıldı.
Sayın, Devlet Bceli, Öcalan'a sslenerek,“TBMM’de konuşabileceğinin sinyalini verirken, PKK’a şiddeti ve silahları bırakın kendinizi fes edin sona gelindi ve PKK2a çöktü” demişti.
Analistler, PKK kurucu lideri Öcalan'ın bu çağrısına uyulmasının beklendiğini, ancak grup içindeki bazı grupların direnebileceği düşünceleride mevcuttur.
Barışı sağlama çabası, DEM partisinin TBMM’de kalması, iktidarla uzlaşma sağlayacağı ve yeni bir anayasayı kabul etmek için desteğe ihtiyaç duyulduğu bir zamana denk geliyor galiba.
Türkiye Anayasası, 2003 yılından bu güne kadar,ilk önce parlamenter sistemden ve daha sonra cumhurbaşkanı olarak seçilen, Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın, Türkiye’de, eken seçim yapılmadığı sürece yeniden seçilmesi ortadan kalka bilir örüşleri mevcuttur.
Yaşanan bu İmralı çağrısı ile PKK’nın kendisini fes ederek, mevcut guruplarının silahları bırakması yeni Anayasa’nın çıkmasına izin verecek gibi görünmektedir. Bir sonraki seçimin kaderini bu sürecin çağrısı belirleyecek gibi görünmektedir.
DEM partisi uzun süredir Türkiye'de daha fazla demokrasi ve ülkenin Kürt halkının haklarının güvence altına alınmasının yanı sıra hapisteki Öcalan'ın koşullarının iyileştirilmesi için çaba sarf ettiğii belirtiyordu.
Perşembe günkü toplantı, DEM parti yetkililerinin barış görüşmeleri kapsamında Öcalan'la üçüncü görüşmesiydi. heyetin ayrıca hapisteki DEM parti lideri Selahattin Demirtaş’ın durumunun bu süreçte çözüleceği söylemleri dolaşmaktadır.
Türkiye başta olmak üzere, dünyada kurulu olan terör örgütlernini bir projenin ürünü olduğu net olarak görülmektedir. Terörü yaşatan ülkeler, terör kapılarını çaldığı zaman feryat ederler. Emperyalist devletler ve silah satıcıları terör örgütlerini beslerler. Terörsüz barış dkokan bir dünya hayal ederek yarınlarda neler olacağı meçhul olsa bile;
Sağlıklı yaşayın sağlıcakla kalın.