Enflasyondaki artış gıda fiyatlarını vurduğundan beri hepimiz kara kara düşünüyoruz ama bir çözüm bulamıyoruz. Bende düşünüp kendimce şöyle bir çözüm buldum: gıdaların bir kısmını kendim yetiştirsem nasıl olur acaba? Bunun makul bir çözüm olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak bu aynı zamanda güzel bir hobi de… kolları sıvadım ve bu fikri uygulamaya koydum. Ama düşündüğümden daha zahmetli bir işmiş. Sizinle bu hafta bu konuyu paylaşmak istedim.
Öncelikli olarak güzel bir balkona ihtiyacınız var. Bitkilerin güneş alması elzem. İkinci olarak elbette toprak gerekiyor. Toprağı bahçeden veya satılan topraklardan temin edebilirsiniz. Ama önemli olan toprakta minerallerin ve vitaminlerin olması, çünkü bitkinizin gelişimi için bunlar önemli. Yıllar önce hobi olarak bonsai yetiştirirken merak edip bolca araştırma yapmıştım. Acaba topraktaki mineraller nereden geliyordu? Cevabı çok basit: toprağı oluşturan şey kayaçlardır. Kayaçlar yıllar boyunca rüzgar yoluyla aşınır ve ve yüzlerce yıl sonra toprağı oluşturur. Mineraller kayaçlardan gelir. Elbette bizlerde o mineralleri yiyoruz. Böylece havasından suyundan almak terimi bir anlam kazanıyor. Elbette insanlar yaşadıkları yerin toprağından yani o yörenin kayaçlarından beslenerek o yöreye has insanlar olup çıkıyorlar.
Eğer toprağınızda yeteri kadar besin yoksa bunları sizin vermeniz gerekiyor. Yoksa bitkiniz gelişemez. Bunun için bir kaç yol var. Birincisi parayla gübre almanız. Hemen kaşlarınızı çatmayın, gübre almak istemiyorsanız evde kompost mama yapabilirsiniz. Evde yemek pişirirken sebzelerin artıklarını bir kapta biriktirin. Üstüne biraz toprak ilave edin. Bir kaç ayda mamanız hazır. Yumurta kabukları( yumurta dünyanın en iyi besinlerinden birisidir. Günlük besin ihtiyacınızın büyük kısmını karşılar.) muz kabukları, soğan kabukları ve çay ve kahve telvesi) bunlardan ayrıca bir besin oluşturabilirsiniz. Yaptığınız besinleri yetiştirdiğiniz bitkilerde kullanabilirsiniz. Saksının dibine koymanız yeterli.
Elbette ihtiyaç duyduğunuz en önemli şeye geldik. Bitkinin kendisi. Burada tohumdan yetiştirmek istiyorsanız iki ayrı yol var. Birincisi kendiniz bir sene öncesinden tohum almış olmanız ve bunu kurutmanız gerekiyor. İkinci yol daha az zahmetli; bir çok yerden temin edebileceğiniz ücretli tohum poşetleri.
Tohumları çimlendirmekte kullanılmak üzere, saksı türü çimlendirme kaplarını elde etmek için ben zincir marketlerden aldığım kurabiye kaplarından faydalandım. Gerçekten işe yarıyor. Her bir kaba iki tane tohum koymanızı tavsiye ederim. Bundan sonrası bilgelik ve sabır gerektiriyor. Günde bir kere sulamanız şart. Size bir tüyo daha vereyim. Kapların altlarını delerseniz fazla su dışarı akar bitkiniz boğulmaz.
Aşık Veysel ne güzel söylemiş. Benim sadık yarim kara topraktır diyerek. Gerçekten emek ve sevgi verdiğiniz zaman toprağa, sizi asla yarı yolda bırakmıyor. Saksının içinden bile size gülümsüyor. Toprak canımızın yarısıdır. Hayatın zaferidir.
İyi haftalar diliyorum herkese.